Datos personales

Mi foto
Llíria, València, Spain
Primer Premi de Prosa Literaria a l'Ajuntament de Llíria 2012 per "Les Campanes de Sabel·la". Primer Premi del Certamen de Narrativa breu de l'Ajuntament de Valencia 2006 per "Fumata Blanca". Segundo Premio Cartas de amor del Ayuntamiento de Valdemoro 2012 por "Hola y adios". Primer Premi Universitat Florida concurs La Rosa de Paper 2010 per "Les tutel·les d'Adelina". Segon premi de la fundació Sambori 2011 per "Els alacrans". Primer Premi en el concurs de contes no sexistes de l'Ajuntament de Llíria 2008 per "Nina la maxote".Primer Premi en el concurs de contes no sexites de l'Ajuntament de Llíria 2009 per "Tres eren tres". Premiats a l'Ajuntament de Llíria "Conilla blanca, conilla negra" 2004, "La figuera de Tonet" 2005, "Tonet i el gos" 2007, "Història de les dos Maries" 2007, "La montanya de Sant Miquel" 2008, "El primer dia de juliol" 2009, "La Consolota" 2009, "Ón aneu, d'ón veniu?" 2011, "L'assamblea de l'hort" 2011, "Mon tio Gorgó" 2012.

viernes, 4 de mayo de 2012

Tonet i el gos

En aquella família de llauradors, tots i cada un dels membres que la formaven, tenien assignada una tasca per a portar avant el manteniment de la casa, i Tonet no seria una excepció.
       Havia complit onze anys, son pare va pensar que ja era hora que començara a aprendre algunes faenes del camp; tot i que encara era molt jove , no estava de més que fóra adaptant-se a la dura marxa del llaurador, a més, el dia de demà, heretaria les vinyes i oliverars de son pare, i havia de ser un bon llaurador capaç de realitzar totes les activitats pròpies de l'ofici.
       Era el mes de juliol; Tonet no anava a escola, havien vacacions; son pare va decidir que l'endemà es portaria al xic a la vinya, calia tallar algunes males herbes que s'havien quedat pegades al tronc dels ceps, i que la rella de l'aladre no havia pogut acabar amb elles. Va pensar que no era una faena molt complicada, i que era apropiada perquè el xic anara iniciant-se.
       La mare, sempre amb eixe instint protector de les mares, li deia al seu marit:
       - Serà capaç el xic d'agafar l'aixada i tallar les males herbes?
       I este li contestava:
       - No et preocupes dona, que si no les talla totes, alguna deixarà coixa.
       Al dia següent, molt enjorn, encara no havia eixit el sol, van eixir de casa pare i fill muntats en el carro, proveïts de dos aixades, una gran i una altra més xicoteta, de la cistella del menjar i acompanyats del bon i fidel company Riki, el gos de la casa.
       A l'arribar a la vinya, van desenganxar el cavall del carro, i els van posar a l'ombra d'una gran garrofera que hi havia en un cantó del camp; el pare va agafar l'aixada gran i li donà la xicoteta a Tonet, sen anaren a la vinya i va començar la dura tasca. Riki s'havia quedat en el carro per a cuidar-ho i avisar si arribava algun estrany.
       A mitjan matí el sol calfava de ferm, i Tonet va començar a adonar-se que aquella faena no era del seu grat; son pare li donava conversació i li comptava coses per a distraure-lo, però a pesar d'això no aconseguia que estiguera a gust en el treball que estava fent.
       Al cap d'un estona, Tonet li va dir a son pare:
       -  Quina calor fa pare!
       I este li va contestar:
       - Si  fill si, fa molta calor.
       Després d'una bona estona, va tornar Tonet a la seua:
       -  Que suat estic pare!, -  va dir llevant-se el barret i passant-se la mà pel front.
       Son pare fent el mateix gest li va contestar:
       - Jo també estic suat Tonet.
       Va passar una bona estona, i Tonet no sabia que fer per a alliberar-se de l'aixada i d'aquell endiablat sol que el socarrava; de sobte li va dir a son pare:
       - Podríem anar a beure aigua.
       Son pare li va contestar:
       - Ara quan  arribem al final de la tira anirem a beure i descansarem una estoneta.
       Quan van acabar la tira i sen van anar a beure i a descansar a l'ombra de la garrofera, Tonet es va adonar que Riki havia fet un clot en la terra, s'havia gitat i estava amb els ulls tancats i les potes estirades, molt fresquet i descansat.
       A Tonet se li va ocórrer dir-li a son pare:
       - Que bé està el gos pare, ací ben descansaet i sense suar; ja m'agradaria a mi fer com ell.
       El pare se li va quedar mirant i li va contestar:
       - Si vols fer com el gos, no et preocupes, no hi ha problema, et quedes ací i ja està tot solucionat; però dis-me Tonet, saps lladrar com el gos? no oblides que tens que  lladrar si algú s'acosta al carro.
       El xic no sabia que contestar, però son pare va continuar:
       - A veure com lladres, que et senta jo.
       Tonet es va quedar atordit, però va pensar que valia la pena fer-ho si amb això s'anava a alliberar de l'aixada i del sol.
       - Bub-bub, bub-bub.....va lladrar.
       El pare no va quedar content, va dir que era un lladruc molt dèbil i ell no el sentiria des de l'altra punta del camp.
       Tonet va lladrar novament, però esta vegada amb molta més força; son pare ja es va quedar convençut.
       El pare se’n va anar a continuar amb la seua tasca, i el fill es va quedar a l'ombra de la garrofera, tombat en una manta com feia el gos.
       Al migdia, a l'hora de menjar, va arribar el pare a l'ombra, es va llevar el barret, es va assecar la suor amb un mocador, se'n va anar al carro i va traure la cistella del menjar que la mare havia preparat.
       Riki es va posar molt content al veure l'amo amb la cistella en la mà i va començar a moure la cua; l'amo va escampar una manta en terra i es va posar a traure el menjar de la cistella sense dir-li res al seu fill.
       Tonet es va acostar a on estava son pare, disposat a assentar-se al seu costat i començar a menjar; el pare va agafar un sarment i li va atiar suaument dient-li:
       - Fora d'ací xitxo, no t'acostes tant al menjar!
       El xiquet es va quedar sorprés de l'actitud de son pare, va intentar acostar-se novament i el pare li va atiar una altra vegada, va intentar protestar i el pare li va dir:
       - Silenci, els gossos no parlen!
       Tonet es va retirar a un cantó i es va quedar veient com son pare menjava; este, de tant en tant, tallava dos trossos de pa i se'ls tirava, un al gos i l'altre al xiquet; també els tirava la corfa de la cansalada,  el budell de la sobrassada i alguna coseta més que el gos engolia rapidamente.
       Acabat el dinar, el pare va retirar totes les sobres, les va guardar novament en la cistella i se va anar a continuar amb la seua tasca; Tonet es va quedar novament a l'ombra de la garrofera.
       A l'arribar a casa la mare tota preocupada, va preguntar com havia sigut el primer dia de treball del seu fill; el pare no va contestar res, i Tonet va dir: un "bé" molt suau.
       A l'hora de sopar, quan la mare va posar el menjar en el plat de Tonet, este el va devorar en un santiamen, ella es va quedar sorpresa i va dir:
       - Caram, com t'ha obert la gana el treball en el camp, pareix com si no hagueres menjat al migdia!- el xiquet no va dir res, son pare tampoc.
       L'endemà, molt enjorn, es va tornar a repetir això del dia anterior: Pujats al carro, pare, fill i gos se'n van anar al camp a continuar la tasca que havia quedat pendent; a l'arribar a la vinya, el pare, agafant en una mà la cistella del menjar i en l'altra l'aixada les va alçar al mateix temps i li va preguntar al seu fill:
       - Tonet,  hui que vols ser, home o gos?
       Tonet va abaixar els ulls, i sense ser capaç de mirar a son pare li va contestar:
       - Home pare, hui vull ser home!
                                                                       Vicent Vidagany i Torrijo
                                       Llíria 10 de juliol de 2.008

No hay comentarios:

Publicar un comentario